Мікроскоп для біологічних досліджень. Основні критерії класифікації. Частина1

Класифікація мікроскопів пов'язана з площинами дослідження і методом освітлення об'єкта, принципом формування зображення, обладнання для документації отриманих результатів.

Площина дослідження об'єкта. За данною ознакою прилади діляться на мікроскопи плоского поля і стереомікроскопи (об'ємне зображення)

Мікроскоп плоского поля. Оптична схема відтворення об'єкту дослідження в двовимірному просторі, в декартовій системі координат по осі Х і У. Препарати для мікроскопії мають товщину 10 - 0.1 міліметра, шар, який можливо переглянути має товщину 1 - 0,001 міліметра. Тривимірного відображення можливо досягти використовуючи спеціальні методи освітлення.

Стереомікроскоп. Оптична схема забезпечує відтворення об'єкта дослідження в тривимірному просторі, по осі координат Х, У і Z. Товщина об'єкт дослідження становить від 1 сантиметра до 1 мм, глибина дослідження становить 50 - 0,5 міліметрів.

Дані форми мікроскопів мають дві варіації конструкції штатива. Прямі мікроскопи мають конструкцію штатива, в якій бінокулярна насадка розташована над предметним столиком, зверху об'єкта. У конструкції штатива інвертованого мікроскопа бінокулярна насадка розташована під об'єктом дослідження. Дана конструкція використовується тільки в мікроскопах плоского поля.

Освітлювальна система мікроскопа. За цією ознакою мікроскопи поділяють на мікроскоп прохідного світла, мікроскоп відбитого світла, мікроскоп падаючого світла

Мікроскоп прохідного освітлення або класичний мікроскоп. Промінь світла проходить через об'єкт дослідження, а потім потрапляє в об'єктив мікроскопа. Дана система освітлення можлива в мікроскопах прямого поля, стереомікроскопів і інвертованих мікроскопах. Мікроскоп проходить світла ідеально підходить для вивчення прозорих і напівпрозорих об'єктів.

У мікроскопі відбитого світла або як їх називають металографічний мікроскоп, промінь світла падає через систему об'єктивів на об'єкт дослідження і відбивається від нього. Використовується в мікроскопах плоского поля і стереомікроскопів. Об'єкт дослідження-напівпрозорі і непрозорі предмети з різним ступенем відбиття світла.

У мікроскопах для науково-дослідних цілей, обидві освітлювальні системи можуть об'єднуватися в одній конструкції.

У мікроскопі падаючого світла, промінь світло потрапляє на предмет дослідження, відбивається від об'єкта дослідження та проходить через оптичну систему мікроскопа. До даної групи відносяться - стереоскопічні мікроскопи.

Джерело: Егорова О.В. «С микроскопом на "Ты"»

Контактний телефон: (044) 272-19-23 | Зворотній зв'язок