Особливості стереоскопічного мікроскопа

Особливість стереоскопічного мікроскопа пов'язана з його завданнями: можливість побачити якомога більше у глибину; необхідність спостереження тривимірного (об'ємного) изобравання; можливість спостерігати при невеликому збільшенні досить великі за мірками мікроскопії предмети (від сотні мкм до декількох см); отримання прямого (не перевернутого ) зображення предмета.

Основні відмінності стереоскопічних мікроскопів від звичайних мікроскопів пов'язані з принципом побудови оптичної схеми мікроскопа для спостереження об'єкта двома очима.

Схема звичайного мікроскопа з бінокулярної насадкою забезпечує спостереження двома очима, виходячи з умови комфортності спостереження плоского зображення. При цьому зображення не змінюється ні за формою, ні за кольором, і залишається повністю ідентичним як для правого, так і для лівого ока.

Особливістю схеми стереомікроскопа є наявність двох оптичних шляхів розгляду препарату, кожного під кутом від 16 до 18 градусів до вертикалі. При цьому зображення для правого і лівого ока - різне, оскільки кожен з очей «розглядає» свою ділянку об'єкта під певним кутом.

Звичайний мікроскоп з плоским полем зображення має один об'єктив, який розташований перпендикулярно до площини об'єкта. У побудові зображення бере участь світло, що пройшло через об'єкт або відбився від нього і повністю заповнив вхідну апертуру об'єктива.

У світловому потоці беруть участь наступні складові двомірного зображення:

  • по горизонталі - всі елементи об'єкта, що потрапляють в «полі зору» об'єктиву;
  • по вертикалі (глибині) - всі елементи об'єкта, що потрапляють в «полі зору» об'єктива в межах тієї глибини, що створена повним апертурним кутом об'єктива.

За допомогою розділових призм бінокулярної насадки відбувається рівнозначний поділ світлового потоку, що бере участь в побудові зображення. При використанні фото виходу та наявності спеціальної світороздільної призми або дзеркала світловий потік може бути розділений на три частини, але і при цьому зображення як і раніше буде плоским.

У стереоскопічному мікроскопі людина сприймає об'єкт в тривимірному просторі - по горизонталі, по вертикалі і під кутом. Переконатися в цьому можна досить просто: необхідно закрити спочатку одне око, потім інше - відбувається уявна реконструкція об'єкта в тривимірному просторі по осях XYZ під різними кутами.

Існує три типи стереомікроскопів:

Мікроскоп з парними об'єктивами або мікроскоп за схемою Грена, в яких для спостереження служать дві самостійні оптичні системи, тобто парні об'єктиви і бінокулярний тубус з обертаючими призмами та двома окулярами.

Мікроскоп з одним об'єктивом при схемі Аббе, що працює одночасно на обидва тубуса. За об'єктивом встановлені парні лінзові системи для зміни збільшення.

Мікроскоп з панкреатичною системою плавної зміни збільшення, тобто з системою Zoom. Панкратична система являє собою чотирьохкомпонентну телескопічну систему з нерухомими першим і четвертим оптичними компонентами і рухливими другими і третіми оптичними компонентами.

Джерела:

  1. О.В.Егорова, « С микроскопом на "ты". Шаг в XXI век. Световые микроскопы для биологии и медицины», издательство: Репроцентр М, Москва, 2006 год
  2. Федин Л.А., Барский И.Я. «Микрофотографирование», издательство «Наука», 1971 год
  3. Кэррил Ф.М., Бабушкин С.А. «Как работать со световым микроскопом»
Контактний телефон: (044) 272-19-23 | Зворотній зв'язок