Предметний столик мікроскопа. Частина1

У конструкцію мікроскопа входить предметний столик, де розташовуються препарати для дослідження (зазвичай на предметному склі). Предметні столики часто оснащуються механічними пристосуваннями для фіксації предметного скала і плавного зсуву препарату вперед назад, а також вправо вліво.

Предметні столики мікроскопа класифікуються згідно функціональності і конструкції. Предметний столик найбільш простої конструкції має прямокутну або квадратну форму і має декілька затискачів для фіксації предметного скла.

Типовий прямокутний столик з пристроєм контролю над поступальним рухом предметного скла представлений на фото 2. Предметні столики мікроскопа даної конструкції носять назву рухомий столик. Справа рухомого столика знаходиться головка регулятора - коаксіальна рукоятка, що дозволяє регулювати рух предметного скла по осі Х (вправо і вліво) і по осі У (вперед і назад), що дозволяє мікроскопісту досліджувати все предметне скло, яке надійно фіксоване власниками. Існують моделі мікроскопів, у яких головка регулятора знаходиться зліва.

На препаратний столику по центру розташований отвір овальної форми, що пропускає промінь світла від конденсора. Столик оснащується фіксатором, який закріплює обрану позицію по відношенню до осі конденсора. Градуйовані шкали дозволяю позиціонувати препарат і відзначати досліднику важливі деталі на препараті, що дає можливість легко повернутися в необхідну область для додаткового дослідження чи фотографування.

Простий предметний столик мікроскопа показаний на фото1. Даний предметний столик має круглий отвір для променя конденсора, два фіксатора для препарату. Конструкція даного столика дуже практична для швидкої і масової перевірки препаратів, але погана при об'єктивах високої роздільної якості.

Висока роздільна здатність і невелика амплітуда руху закріпленого слайда, як правило, заважають дослідити зони інтересу, ускладнює пересування препарату і подовжує час дослідження. Слід зазначити, що розмір простого столика значно менше в порівнянні з рухомим столиком. Це пояснюється тим, що механічна частина столика повинна здійснювати рух препарату за двома горизонтальним осям.

Фото1. Простий предметний столик на мікроскопі МС 20

Фото 2 Рухомий столик мікроскопа МС 100

Контактний телефон: (044) 272-19-23 | Зворотній зв'язок